* Procurati copilului echipamentul necesar in dojo (sala) intr-un timp cat mai scurt cu putinta pentru a se putea antrena corespunzator. E bine stiut de toti practicantii ca, karate-gi (kimonoul) te ajuta sa intra in acea stare psihica, unica karate-ului.
*- Clubul Contact ofera copiilor posibilitatea practicarii unui nou sistem competitional (sub forma de joc), creat special pentru copii de catre arbitrul mondial VLADI VARDIERO – Italia. Acest sistem incurajeaza foarte mult copiii, dezvoltandu-le diverse abilitati: viteza, indemanare, coordonare in spatiu, concentrare, autodepasire, ambitie, vointa, spirit de echipa, totul fara teama de a fi loviti, sistemul fiind non-contact. Acest sistem format din 5 nivele, ultimul nivel fiind kumite ( lupta cu adversar) formeaza sportivi completi.
* Cei mai multi copii cand au primul contact cu disciplina au tendinta sa renunte, intrucat ei cauta calea cea mai simpla si mai comoda. A nu se confunda disciplina , cu violenta. Copiii sunt fragili sufleteste dar cu rabdare si blandete se pot modela usor. E uimitor cata bunatate incape in sufletul unui copil. E capabil sa ierte orice greseala a celor pe care ii iubesc. Copiii au nevoie sa fie inconjurati cu dragoste si intelegere pentru a le dezvolta increderea in sine. Din omuletii acestia vom construi mai tarziu societatea matura.
*E bine ca parintii sa inteleaga din start ca nu toti copiii vor ajunge sa practice karate-ul de performanta dar tocmai in asta consta frumusetea karate-ului, poate fi practicat cu aceeasi daruire de orisicine, fie el copil, adolescent, adult sau chiar batran atat pentru mentinerea sau imbunatatirea sanatatii cat si pentru tonusul general, pentru modelarea psihica si sufleteasca cat si pentru starea generala de bine pe care o ai la finalul antrenamentului. Oricum toti trebuiesc incurajati si apreciati pentru efortul depus.
* Nu toţi oamenii sunt fǎcuţi pentru practicarea sportului de performanţǎ, dar vǎ putem garanta cǎ prin practicarea karate-ului, practicantii ȋşi vor dezvolta atenţia, ȋşi vor mǎri capacitatea de concentrare, coordonarea, mobilitatea, tonifierea muscularǎ, orientrarea ȋn spaţiu, ambiţia, competitivitatea, ȋşi vor dezvolta un corp armonios, ȋşi vor ȋntǎri imunitatea organismului, abilitǎţi, care le vor ȋmbunǎtǎţii performanţele şcolare, profesionale precum si starea de spirit.
*Multi parinti odata ce si-au inscris micutii la cursurile de karate, au asteptari uriase de la ei si fac comparatii neloiale intre copiii lor si ceilalti practicanti. Parintii ar trebui sa stie ca la inceput copiii mai timizi se simt stangaci, au sentimentul ca sunt caraghiosi, ca toti sunt capabili sa progreseze numai ei nu. Dar numai cine a fost novice in aceasta arta va putea intelege cat de greu si complicat pare totul la inceput ( sa iti coordonezi in acelasi timp mainile cu picioarele, sa asociezi, chiar si dupa un timp, denumirile cu miscarile, imaginea rasturnata, etc.).
- Nu uitati sa ii incurajati. Nimeni nu s-a nascut invatat, e o veche zicala. Toti cei pe care ii admira, e bine sa le spuneti ca au ajuns acolo prin practica si rabdare.
- E foarte bine ca noul cursant sa fie lasat o scurta perioada de timp sa lucreze prin imitare. In felul acesta se va integra mai usor in randul celorlalti cursanti si nu va avea sentimentul ca parca toata lumea se uita la el.
- Progresul in karate are loc precum progresul bebelusilor. Nu ii poti cere unui bebelus de 3 luni sa mearga, doar pentru ca bebelusul unui vecin o face deja. Ceea ce au uitat parintii este ca bebelusul vecinului are 1 an. Asa si in karate, progresul are loc treptat si toate la timpul lor. Un copil care practica de 2-3 luni, nu va putea fi comparat cu unul care practica de 1 an. Oricum fiecare copil e unic si e bine sa nu uitam asta.
- Fiecare om e inzestrat cu macar o calitate, asa cum fiecare om are cel putin un defect.
- Pe parcursul anilor am putut constanta ca nu talentul e cel care il va duce pe practicant sa tinda spre perfectiune, ci munca sustinuta de daruire. E important ca ceea ce faci sa faci din suflet si cu placere, ci nu doar pentru ca vrei sa demonstrezi prietenilor ca si tu poti. Cel mai mare adversar suntem noi insine. In fiecare zi omul trebuie sa lupte cu delasarea, comoditatea, etc.
- Cei care sunt talentati vor progresa intr-adevar la inceput mult mai repede decat cei mai stangaci si asta desi se vor folosi 80% de talent si 20% de munca, dar vor face performanta , si ma refer neaparat la cea sportiva, cei care vor reusi sa se bazeze doar 20% pe talent si 80% pe munca.
- Ca in orice domeniu munca si pasiunea sunt criteriile care vor sta la baza reusitei in viata sportiva si de ce nu scolara, caci nu trebuie uitat ca un copil care are rezultate bune la karate, va putea obtine performante bune si la scoala. Karate-ul merge mana in mana cu scoala.
- Foarte multi parinti se tem ca unui copil, care face miscare regulat, intr-un cadru organizat de minim 2 ori pe saptamana, ii vor slabi performantele scoalare. Din contra, toate studiile au aratat ca acei copii care practica sport in general si mai ales karate, in special, au ajuns sa faca progrese remarcabile la invatura dupa numai cateva luni de antrenamente.
Dar iata cateva atuuri ale karate-ului, atuuri care speram sa va ajute sa luati decizia sa va inscrieti copilul la cursurile noastre de karate:
– karate-ul sporeste capacitatea de concentrare si memorare
– practicantul va deveni mai disciplinat, caci karate-ul incepe si se termina atat cu respectul fata de sine, cat si fata de profesori, parinti, colegi, persoane mai in varsta, etc.
– elibereaza tensiunea psihica si fizica
– dezvolta increderea in sine ( este foarte indicat copiiilor cu caracter introvertit)
– Intareste sistemul muscular si osos
– corecteaza postura corpului
– dezvolta un corp armonios
– consuma energia intr-un mod constructiv
– dezvolta calitatile motrice: indemanare, viteza, forta, rezistenta
– dezvolta spiritul competitiv si dorinta de autodepasire
– ajuta la combaterea sedentarismului si a starilor de apatie sau nervozitate.
Si lista poate continua deoarece karate-ul este o oaza de sanatate si belsug sufletesc.
Iti ofera satisfactii pe care cu greu le vei gasi in zilele noastre in alt domeniu. Si chiar daca poate intr-o zi nu te vei simti tocmai minunat, vei putea exersa individual tehnici de brate sau de picioare, kata, forta sau poate doar stretching. Oricum, la finalul antrenamentului vei avea un sentiment minunat, sentimentul ca in ziua aceea ai facut ceva si pentru tine. E important ca in fiecare zi sa ne daruim putin si noua, caci sanatatea, atat mentala cat si fizica se mentine cu usurinta daca nu uitam de noi.
Din pacate in Romania majoritatea adultilor nu practica nici un pic de miscare. Multi se considera batrani inca de foarte tineri. Am ramas placuti impresionati sa participam la stagii de pregatire in tari precum Suedia, Danemarca, Germania si chiar Rusia (de Okinawa nici nu mai are rost sa amintim) si sa ne antrenam cot la cot alaturi de persoane in varsta de 60 -70 de ani. Era o incantare sa ii vezi cu cata pasiune se antreneaza alaturi de unii copii care poate aveau varsta nepotilor lor.
Karate-ul nu are varsta. Karate-ul e al tuturor: copii, adolescenti, tineri, adulti si de ce nu bunici.
In Okinawa, taramul karate-ul, traiesc oamenii cei mai longevivi din lume si asta pentru ca au invatat sa isi respecte si sa isi iubeasca viata.
Inca din zori poti vedea in parcuri, batranei practicand exercitii de tai- chi sau joching. Totodata, alimentatia lor cuprinde o hrana sanatoasa, bazata pe un consum mare de peste.
- Minunat ar fi sa ii incurajam pe copii sa consume cat mai multe fructe si legume si bauturi necarbogazoase, dar uneori pare o lupta imposibil de dus in fata atator fast-food-uri. Unii ar putea fi de-a dreptul revoltati sa le iei din mana hamburgerii si sa le oferi in schimb un morcov sau un mar. Dar gustul poate fi educat. Veniti cu argumente, caci sunt foarte inteligenti si veti vedea ca vor intelege, poate nu azi, poate nu maine, dar uneori se intampla mai repede decat v-ati fi asteptat.
Spre deosebire de alte sporturi care nu pot fi practicate decȃt pȃnǎ la 20-30 de ani, karate-ul are darul de a fi numit artǎ marţialǎ tocmai pentru cǎ se adreseazǎ tuturor vȃrstelor iar beneficiile sunt de necomparat. De aceea, le recomandǎm pǎrinţilor, sǎ-şi petreacǎ timpul de asteptare prin antrenamente, pe latura tradiţionalǎ, latura care poate fi practicatǎ pȃnǎ la cea mai ȋnaintatǎ vârstǎ.
In speranta ca am reusit sa va facem macar curiosi daca nu chiar sa indragiti aceasta arta, va asteptam sa intrati in familia noastra, in FAMILIA CLUBULUI CONTACT
Articol scris de Sensei Cristian si Adriana Lambrea.