Salutul

Salutul

karate bucurestiRei – salutul si semnificatiile lui

Desi in zilele noastre ceremonialul nu i se mai acorda in multe dojo-uri respectul cuvenit, acest ritual isi are rolul lui in afirmarea practicantilor de arte martiale.

Ceremonialul trebuie sa implementeze respectul practicantului fata de locul unde invata, fata de fondatorul stilului, fata de maestrii, sensei, sempai, fata de stramosi sau parinti, fata de partenerii care il ajuta sa descopere calea (Do), dar si fata de munca si eforturile sale sau ale celorlalti.

Salutul este desprins din codul de onoare Bushi-Do, codul samurailor, in care respectul fata de adversar, fata de viata si de moarte, dar si apararea onoarei, erau la loc de cinste.

Acest cod de onoare continea filosofia Zen care facea ca spiritul sa nu fie adormit niciodata si sa fie pregatit in orice moment pentru orice situatie.

Mokuso

Se executa din seiza si are rolul de a pregati spiritual sportivul inainte de lectia propriu zisa.

Dupa asezarea in seiza, palmele se aseaza  pe genunchi inchizand ochii (se poate privi printre gene, iar uneori cei avansati pot ramane cu ochii deschisi). Executia este cu spatele drept, umerii cazuti, barbia usor lasata indreptand ceafa in prelungirea coloanei vertebrale. Din aceasta pozitie stand cu ochii deschisi pentru o concentrare mai buna, cautam sa eliminam din spirit tot ceea ce este strain de practici, cautand eliminarea oricarei tensiuni. Pentru cei mai avansati se cauta eliminarea oricarui gand sau alta practica este concentrarea atentiei pe respiratie, cautand sa se imagineze o traiectorie a aerului  dinspre nari spre coloana vertebrala, printre vintre si apoi in tanden si expir pe gura.

Dupa Mokuso se executa salutul de jos punand in acelasi timp palmele pe podea, formand intre ele un triunghi.

La asezarea in seiza din picioare, se asteapta sa se aseze in ordine descrescatoare de la gradatiile mai mari la cele mai mici.

Salutul se da catre Shomeni, apoi catre fondatorul stilului, sensei,sempai, otagani (salutul intre elevi se da intorcandu-se unul catre celalalt si numai la sfarsitul antrenamentului).

Salutul din picioare (Ritzurei)

Se foloseste la intrare sau la iesirea din Dojo sau de fiecare data cand instructorul da o explicatie.

La intrarea in sala si de cate ori primeste o explicatie, sportivul va saluta si va rosti Onegaeshi mas (Invata-ma) sau la iesirea din dojo, se saluta si se rosteste Arigato gozai mashta (Multumesc pentru antrenament).

Salutul de jos (Zarei)

Se foloseste la inceputul, la sfarsitul antrenamentului si ori de cate ori practicantul a intarziat la cursuri. El va astepta in seiza permisiunea lui sensei sau a intructorului care coordoneaza antrenamentul, iar in momentul cand primeste acceptul, saluta de jos si rosteste Onegaeshimas.

Comenzile care se dau inaintea salutului:

–          SHIGO (alinierea in formatie)

–          SEIZA (asezati-va)

–          MOKUSO (meditatie)

–          MOKUSO YAME (incetati meditatia)

–          ZAREI (salutul de jos)

–          KIRITSU (ridicati-va)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *