Maestrii Goju Ryu

         SENSEI MORIO HIGAONNA – 10 DAN

goju ryuMorio Higaonna este succesor in linie directa a lui Chojun Miyagi si are marele merit de a duce mai departe tehnicile curate asa cum le-a invatat, fara a aduce modificari. S-a nascut in 1938 in Nana, orasul capitala din Okinawa si a inceput antrenamentele de karate la varsta de 14 ani. Dupa doi ani de antrenamente a inceput sa practice Goju-Ryu Okinawa spre norocul lui tocmai cu sensei An’Ichi Miyagi.

Asa cum chiar el povesteste timp de sase ani impreuna cu profesorul sau practica antrenamente extenunate, lungi si nemiloase, reusind sa invete tehnicile corecte si totodata sa atraga adepti ai acestui sistem de antrenament. La 22 de ani pleaca la Tokyo in Japonia pentru a studia comertul la Universitatea Takushoru. Este invitat sa predea la sala Yoyogi Tokyo’ unde intr-un timp foarte scurt atrage prin antrenamentele sale foarte multi karateka deja consacrati, ajungand sa predea la mai mult de 1.000 de elevi pe zi. Faima antrenamentelor sale se extinde repede si foarte multi karateka consacrati vin din toata lumea, special sa se antreneze sub indrumarea sa. Asa ia nastere Federatia Internationala Okinawan Goju Ryu Karate Do, infinata in 1979, federatie la care sunt afiliate in prezent 57 de tari.

A pus intotdeana un mare pret pe kata, despre care spune ca este „placuta harta de utilizare careia trebuie sa nu-i faci vreo schimbare, ea vrand sa te ajute sa intelegi forma naturala si rolul karate-ului cat se poate de clar”.

            SENSEI AN’ICHI MIYAGI   (1 dintre cei 2 pofesori ai lui sensei Morio Higaonna)

Goju Ryu BucurestiS-a nascut in Naha pe 9 feb. 1931. La numai 14 ani si-a pierdut ambii parinti in cel de-al doilea razboi mondial, ramand singurul sprijin pentru cei doi frati ai sai mai mici decat el ( Mitsuhide si Isao). Locuia impreuna cu cei doi frati ai sai, la numai 5 minute de casa lui Chojun Miyagi.

La varsta de 16 ani sensei An’ichi impreuna cu 3 prieteni de-ai sai decid sa mearga acasa la sensei Chojun Miyagi si sa-i ceara permisiunea sa inceapa antrenamentele sub indrumarea sa. Acesta accepta cu conditia ca tinerii sa renunte la fumat. Pentru inceput cei 4 tineri au inceput antrenamentele de karate prin practicarea junbi undo, sensei Miyagi spunandu-le ca aceste exercitii ii vor ajuta sa -si imbunatateasca sanatatea, vor dezvolta miscari corecte si vor exercuta kata cu mai multa usurinta.

Sensei Miyagi acorda o deosebita importanta acestui exercitiu, junbi undo si deseori ii spunea lui sensei An’ichi “Trebuie sa practici junbi undo corect si cu mare prudenta. Daca vei practica in acest fel atunci tehnicile tale de brate si picioare vor putea fi executate cu mare usurinta. Miscarile pe care le executi in junbi undo iti vor imbunatati si performantele in kata.  Trebuie sa te concentrezi pe fiecare miscare pe care o executi si sa o practici cu multa seriozitate”.

Mai tarziu sensei An’ichi a inceput sa practice aceste exercitii singur, inaintea antrenamentelor iar sensei Miyagi ii mai arata mici detalii pe care spunea el, a omis sa i le spuna pana atunci.

In acele vremuri antrenamantele incepeau cu hojo undo, uke harai  (blocaje), ude tanren, yakusoku kumite, kakie (maini lipicioase) si apoi continuau cu Sanchin kata (kata de respiratie). Aceasta era rutina elevilor pe o perioada de 3 -5 ani. Abia dupa aceata perioada elevii primeau un alt  kata.  Chiar si Jin’an Shinzato, care a studiat mai bine de 20 de ani sub indrumarea lui sensei Miyagi si care era elevul de top al dansului a invatat numai Sanchin, Tensho si Sesan kata.

Inainte de razboi, Miyagi preda elevilor numai 2 kata, Sanchin si un alt kata in functie de abilitatile fiecarui elev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *